FAQ - Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen in 5 categorieën: ‘Informatie over de diensten‘, ‘Operationele werkwijze‘, ‘Klantproces‘, ‘HR proces‘, ‘Cultuur en samenwerkeing‘. We hebben over alle onderwerpen hieronder meer uitgebreide informatie beschikbaar en bloggen regelmatig diverse inzichten en tips. Wil je meer weten neem dan gerust contact met ons op.

Informatie over de diensten van WorldCoders

Wat onze klanten duiden als erg goed is het werken volgens overzichtelijke stappen waarmee ze zelf goed regie houden.
– Eerst goed begrijpen waar je naar op zoek bent. Welke uitdaging heb je die deze mensen kunnen oplossen. Wat is de belangrijkste eigenschap van deze mensen en welke cultuur is belangrijk? Technisch moeten ze natuurlijk ook uitstekend zijn maar op welke onderdelen? Architectuur, devops, innovatie, verandering naar micro services, verbeteren van een framework om innovatie te versnellen, naar de Cloud verhuizen, enz.
– Daarna zorgen wij dat we de juiste mensen vinden die enthousiast worden van jouw bedrijf. Jij voert de gesprekken en doet waar gewenst assessments om te bepalen wie je in het team wilt hebben en tegen welk salaris.
– Daarna regelen wij alles waaronder contracten, werkplek, laptop, aanmelding bij de instanties, verzekeringen en salarisafhandeling.
– Wij sturen aan op een on-boarding van nieuwe mensen op jouw lokatie in Nederland om de mensen, cultuur, werkwijzen te begrijpen en goede werkafspraken te maken. Wij helpen je waar gewenst met de inhoud van deze on-boarding.
– Daarna start het team en blijft er intensief dagelijks contact.

Al het lastige zit eigenlijk aan het begin. De onbekende situatie en manier van werken. Het op afstand werken wat voor sommige bedrijven nieuw is. Wij leggen dan vaak uit dat je ook op kantoor op afstand werkt middels mail, berichten, telefoon of tools. Hoe vaak spreek je nu echt fysiek al je collega’s waarmee je samenwerkt. Dat geeft vaak een ander beeld van ‘op afstand werken’. Die afstand wordt namelijk niet echt gevoeld in de praktijk. Tijdens het werk komen wij geen lastige dingen tegen. Je voertaal zal engels moeten zijn, dat is voor sommige bedrijven niet altijd mogelijk. Die raden we dan ook niet aan om onze diensten te gebruiken. Dan zit je dus wel als bedrijf vast aan programmeurs uit Nederland waar veel schaarste is. EN: Niet iedere developer is geschikt voor nearshore werken. Je hebt bepaalde skills nodig die niet iedereen heeft. Onze developers hebben vaak al ervaring met remote werken en hebben dus ook bepalde skills die ervoor zorgen dat de werkzaamhede goed lopen. Zoals duidelijk en regelmatig communiceren, proactieviteit, efficient werken, zich aanpassen aan andere werktijden indien nodig, etc.

We rekenen niet met uurttarieven. Jij betaalt de salariskosten en een fee per maand voor onze services. Omgerekend kost een developer dan gemiddeld rond de 30 euro per uur. Een junior zit daar nog een stuk onder een senior iets erboven tot ongeveer 40 euro per uur. Wij rekenen geen uurtarieven maar een tranparanter model dat voor iedereen duidelijk is. Onze service fee blijft ook gelijk voor alle soorten ontwikkelaars dus ook als je een senior aanneemt. Wij hoeven immers voor een senior niets meer te doen dan voor een junior of medior. Wij kennen de markt op onze duim zodat je altijd een goed salaris betaald conform ervaring van de programmeur.

Het opzetten kost je niets, het vinden en behouden van goede developers bespaart juist geld. De kosten van het hebben van een team zijn altijd lager dan in Nederland. NB. De belangrijkste kosten zitten in het niet goed doen van dit proces; de werving duurt te lang waardoor er onderbezetting is, verkeerde mensen die je hebt geworven moeten worden vervangen, geen goede inwerkprocedure waardoor het lang duurt en er fouten gemaakt worden. Developers voelen zich niet thuis, waardoor ze vroegtijdig vertrekken, etc. EN: Voordat we dit proces starten, bespreken we alle stappen met de klant. We geven aan dat snelheid van belang is, dus zorgen dat het proces zo vlot mogelijk verloopt.

Of je nu waterval of agile projecten hebt maakt voor de samenwerking niet veel uit. Agile heeft wel als voordeel dat er automatisch veel contactmomenten zijn en er goed zichtbaar is wat de voortgang is. Dit is ook bij projecten met een waterval aanpak te adviseren. Dit vinden we erg belangrijk ook voor het werkplezier van onze mensen. Wij hebben mensen in remote teams die frequent contact willlen en pro-actief met je meedenken over de oplossingen of volledig zelfstandig projecten draaien. Remote development is eigenlijk altijd een optie in Portugal als je goede ontwikkelaars zoekt die cultureel goed passen. In de praktijk zien we dat bedrijven vaak kiezen voor deze optie als ze moeite krijgen om de juiste mensen in Nederland te vinden. Dit probleem wordt steeds groter.

Operationele werkwijze

De meeste tijd gaat zitten in werving en onboarding. Snel opschalen gaat het beste door een team op te zetten samen met een deskundige wervingspartij en de onboarding met meerderen tegelijk op te pakken. In de onboarding kun je nog verschillende versnellingsmethodieken toepassen, zoals vooraf content en learnings beschikbaar te stellen en bijvoorbeeld pair programming toe te passen. EN: het helpt als er genoeg mensen te vinden zijn die passen op de functie en bij jouw bedrijf. Dit blijkt binnen Nederland vaak een lastige opgave. Zomaar werken met teams is het buitenland is zeker niet eenvoudig. De match met de cultuur en de aanwezigheid van voldoende mensen met de gevraagde expertise zijn belangrijke factoren om naar te kijken. Niet elk land heeft een cultuur die samenwerking eenvoudig maakt. Weet ook heel goed wat je vraagt voor expertise en welke rol iemand binnen het team moet vervullen. Moet deze persoon met name helpen verder opbouwen en het team uitbreiden, veel samenwerken met andere teams, technische de leiding nemen en architectuur bepalen, business vraagstukken vereenvoudigen tot goed werkende oplossingen, etc?

Dat kun je met de mensen zelf oplossen en wij zijn er om hierbij te helpen. Op lokatie in Portugal is een Nederlands aanspreekpunt die altijd klaar staat om eventuele problemen op te lossen. Zij kent de personen heel goed en helpt met een plan ter verbetering. Ook is zij er om te helpen met de ontwikkelplannen en groei en/of scholing van de mensen.

Regelmatig contact hebben met het remote team zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft. Toch blijft het lastig om te weten wat er precies speelt. Daarvoor hebben wij iemand op locatie die jouw ogen en oren zijn. Zij communiceerd dagelijks met het team en is jouw contactpersoon.

Contract details agreed and signed between You and WorldCoders
Start recruitment process
Client delivers technical profiles
WorldCoders does the first selection of the candidates
Client does first assessment, based on candidate CVs
Interview with Tech lead Client
Client and WorldCoders discuss outcome of interview
Formal approval client
Deliver information for welcome kit
Prepare local onboarding, technical onboarding and security measurements
Remote team starts!
You have a dedicated supervisor, Ella Nooren, to guarantee everything with your team runs smoothly.

Er is een NDA waarmee belangrijke afspraken staan om dit te borgen. Ook is ons kantoor streng beveiligd. Onze bedrijfspolicies zijn erop gericht om risico’s hiermee tot een minimum te beperken. Deze poilicies zijn eigenlijk niet anders dan in Nederland.

Er zitten wel wat eisen aan onze klanten. Ze moeten actief zijn op internet en online applicaties ontwikkelen. De innovatie en gezondheid van het business model is daarbij belangrijk. We werken graag mee aan vernieuwende concepten. Onze programmeurs kijken vaak naar de (maatschappelijke) waarde waar ze zich thuis bij voelen. Wij zoeken dus ook met name deze bedrijven. EN: Ook is voor ons belangrijk dat de werkzaamheden uitdagend zijn, om te verkomen dat we “code monkey werk” krijgen. Hoe uitdagender werk, hoe hoger de kwaliteit van developers die we kunnen sellecteren. CB: We gaan voor langdurige samenwerking en zoeken dat ook in onze klanten.

We zijn zeer zorgvuldig en voorzichtig in de aanname van nieuwe mensen. Toch kan het een keer mis gaan. Je hebt in ieder geval een proeftijd van een maand die je kunt (en actief kunt) gebruiken om hier achter te komen. Daarna gelden bij ons vergelijkbare regels als in NL.

Veel klanten bevorderen een regelmatige (eens per 2 maanden) uitwisseling op lokatie; developers gaan dan naar het hoofdkantoor of een aantal Nederlandse collega’s komen werken bij ons in Lissabon. EN: Vooral in een beginfase is dit erg belangrijk.

Onze ontwikkelaars houden bij wat ze doen in tools als Atlassian of Trello, of elke tool waarmee je gewend bent te werken. Op locatie hebben we een Nederlands, Engels en Portugees sprekend management die direct in contact staan met de mensen op locatie. Dagelijks zijn er korte vergaderingen, stand-ups, gepland waar de ontwikkelaars gewend zijn om precies aan te geven wat ze hebben gedaan, wat er verbeterd kan worden en wat er die dag gedaan wordt. Zo weet je als bedrijf precies wat er gebeurd. Ook is een gesprek over hoe het werk en samenwerking gaat een belangrijk onderdeel van de routine bij ons. Zo houden we goed in de gaten of het goed gaat met iedereen.

Natuurlijk gebeurt dit maar niet anders dan je al gewend bent. De mensen werken 100% voor jou en met jouw werkwijzen op exact dezelfde manier als gebeurd op jouw lokatie in Nederland. De aansturing en foutgevoeligheid wordt dus 100% bepaald door de methodiek die je gebruikt en de mate waarin deze goed wordt toegepast. Bij de mensen is er kennis van waterval en agile/scrum zodat ze eenvoudig meedraaien in de gewenst manier van werken.

Dat is natuurlijk erg vervelend. Qua proces is het eenvoudig. Diegene meldt zich ziek. Duurt dit langer dan 3 dagen dan betaal je geen salaris meer voor deze persoon. Bij langdurige ziekte zorgen we dat er vervanging komt.

Een medewerker meldt wanneer hij of zij op vakantie gaat. Net als jouw huidige medewerkers. Er is wel een verschil met Nederland ten aanzien van de verplichte vrije dagen. Verder werkt alles hetzelfde. Het aantal feestdagen is rond de 10 per jaar het aantal vrije dagen in Portugal is 22.

Bonussen en opties of aandelen kunnen in overleg zeker worden geregeld. Het is afhankelijk van de wensen wat de precieze invulling wordt. Maar het behoort tot de mogelijkheden.

Dat juichen we van harte toe. Jouw mensen staan met een paar uur in Nederland. Wij regelen de planning van vluchten en hotels indien gewenst. Het gaat om integratie en goede samenwerking. Ook zien we graag dat teamleden vanuit Nederland eens in de zoveel tijd in Portugal aanschuiven om daar samen te werken. De vrees is wel dat ze misschien niet meer terug willen 😉

Jazeker. We zien graag dat dit gebeurt. Wanneer jij dit wilt kunnen mensen naar kantoor in Nederland komen. Het hangt van de individu af en de omstandigheden hoe vaak en hoe lang dit kan. Wij helpen je graag met het plannen hiervan. EN: Wij raden aan om de onboarding op jullie kantoor in Nederland te doen.

Onze mensen werken of vanuit huis of op lokatie in Lissabon. In Lissabon zoeken we met name de medior en senior programmeurs die in een team voor jou gaan werken op afstand. Doordat ze ook vanuit huis kunnen werken hebben we een veel grotere groep getalenteerde mensen die voor jou willen werken.

Ja natuurlijk. Jij kiest met wie je wilt werken en beslist uiteindelijk wie we aannemen. Er moet een hele goede klik zijn tussen beide partijen.

Zij werken bij voorkeur met dezelfde tools als jullie. Standaard werken ze met tools als Trello en Sourcetree.

Op dezelfde manier als je dat doet met je personeel. Zij zijn elke dag beschikbaar voor calls of online meetings en willen dagelijks een contactmoment om af te stemmen.

Klantproces

Als het helder is wat voor iemand er nodig is dan duurt het vaak 2 weken om mensen te vinden die passen bij de rol. Daarna kun je de mensen spreken en testen om te bepalen of ze passen. Na een akkoord duurt het 1-2 dagen voor het contractuele gedeelte en start een developer vaak 4 weken na tekenen. Dit kan soms oplopen tot max 8 weken ivm opzegtermijn.

Er zijn een paar grote onderwerpen waar je op moet letten. Je moet ten eerste werken met tools die op afstand gebruikt kunnen worden voor het opleveren en samenwerken aan code en voor agile methodieken of project management. Daarnaast is het belangrijk dat je een mogelijkheid hebt om te videobellen, een cultuur die gericht is op resultaat en output en sterk gericht op het transparant samenwerken tussen alle mensen. Heb je dit goed geborgd dan heb je de belangrijkste voorwaarden geregeld. Niet alleen voor de mensen in Portugal maar ook voor je huidige mensen is dit goed nieuws!

  1. In een digitale transformatie spelen er heel veel vragen. Wat kan helpen is als je in zo’n proces mensen aan boord hebt die snappen wat er nodig is en goed kunnen helpen. Het is goed om eerst een gesprek te hebben om te bespreken welke behoefte er nu is en welke vragen er spelen. We hebben veel ervaring met deze transities en kunnen hier goed mee helpen.

Uit ervaring weten we dat Het is goed om met iemand samen te werken in Lissabon. Een team zorgt voor meer verbinding met je organisatie. Daarnaast scheelt het in de onboarding omdat er veel gezamenlijk kan worden opgepakt en cultuur en waarden als groep worden omarmd.

Wij gaan in gesprek over wat deze teamplayer voor jou moet realiseren. We toetsen naast technische skills, de persoonlijke eigenschappen die deze persoon moet hebben en culturele fit.

We willen graag kandidaten aanbevelen die direct matchen. Op die manier scheelt het iedereen tijd en energie. Om dit goed te doen hebben we een goed beeld nodig van de technische skills die nodig zijn, maar ook de persoonlijke eigenschappen waaraan iemand moet voldoen, welke culturele waarden er belangrijk zijn en welke rol ze in het team of afdeling/organisatie ze moeten vervullen. Hiervoor hebben we een snel en eenvoudig proces ingericht.

Als het voor jouw organisatie eenvoudig is om de communicatie in het Engels te doen dan is het zeker aan te bevelen. Er is gewoonweg veel schaarste in de IT markt en buiten de grenzen van Nederland loopt heel veel talent rond. Wij kijken vooral naar oplossingen die niet alleen het technisch talent aanbood maar vooral naar de goede integratie met jouw team en werkprocessen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar onder andere Spanje, Oekraïne, Macedonië en Portugal. Wij hebben als criteria gekeken naar voldoende goed talent, een goede culturele match, een plek waar ontwikkelaars en onze klanten graag willen zijn. Via deze route kwamen we uit op Portugal en zijn daar begonnen in Lissabon. Wil je meer weten over onze bevindingen? Neem contact op.

HR proces

Programmeurs vinden technologie heel belangrijk. Ook is de werkplek en het gevoel ergens bij te horen een onderdeel waar veel op wordt gelet. De projecten en bedrijven moeten aanspreken, dit is vaak door de waarde die ze toevoegen en de innovatieve uitstraling. In onze selectie kunnen we goed inschatten of het eenvoudig is of niet om geschikte kandidaten te vinden voor jouw organisatie.

De selectie bij ons bestaat uit een eerste match met CV’s en salarisweinsen met het gevraagde profiel. Daarna een interview waarbij er meer wordt gekeken naar persoonlijke en culturele overeenstemming. De tweede ronde is een meer technisch interview en meer gericht op ambities en verdieping op de persoonlijke drijfveren. Dit doen we op basis van een persoonlijkheidstest die de kandidaten altijd bij ons doen. We maken samen met de kandidaten een goed leesbaar CV. Als alles klopt en we zien een goede match dan wordt de persoon voorgesteld en kun jij beslissen of je een gesprek wilt. Daarna is het proces aan jou om te komen tot een conclusie. Willen jullie beiden met elkaar verder dan reglen wij de invulling voor beide partijen.

Dat werkt in een paar eenvoudige stappen.
– Wij willen eerst goed begrijpen waar je naar op zoek bent. Welke uitdaging heb je die deze mensen kunnen oplossen. Wat is de belangrijkste eigenschap van deze mensen en welke cultuur is belangrijk? Technisch moeten ze natuurlijk ook uitstekend zijn maar op welke onderdelen? Architectuur, devops, innovatie, verandering naar micro services, verbeteren van een framework om innovatie te versnellen, naar de Cloud verhuizen, enz.
– Daarna zorgen wij dat we de juiste mensen vinden die enthousiast worden van jouw bedrijf. Jij voert de gesprekken en doet waar gewenst assessments om te bepalen wie je in het team wilt hebben en tegen welk salaris.
– Daarna regelen wij alles waaronder contracten, werkplek, laptop, aanmelding bij de instanties, verzekeringen en salarisafhandeling.
– Wij sturen aan op een on-boarding van nieuwe mensen op jouw lokatie in Nederland om de mensen, cultuur, werkwijzen te begrijpen en goede werkafspraken te maken. Wij helpen je waar gewenst met de inhoud van deze on-boarding.
– Daarna start het team en blijft er intensief dagelijks contact.

Uitdaging bieden en veel betrokkenheid. De manier om developers geinteresseerd te houden is duidelijkheid geven over wat je doet als bedrijf, wat er verwacht wordt en het heel persoonlijk houden. Wij sturen aan op uitmuntende samenwerking juist omdat we zien dat dit bindt. EN: Ook hebben we gemerkt dat wanneer een bedrijf de developers laat focussen op wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, inplaats van focussen op wat het bedrijf wil, dit een groot verschil kan maken.

Dat is natuurlijk jammer maar kan een keer voorkomen. Jij geeft aan als dit moet gebeuren en wij vervangen zsm de persoon door iemand die beter voldoet zodat je weinig impact hebt op je business. Wij zorgen dat degene die weg gaat weer een goede start maakt met iets nieuws.

Dit is een CV controle, een persoonlijke test, een referentie, 2 interviews. Daarna zijn er gesprekken met jouw organisatie en assessments waar gewenst.

Dat is mogelijk. Ontwikkelaars willen soms veranderen of doorgroeien waar dat niet kan binnen de functie of het bedrijf waar ze voor werken. Wij weten dit vaak al ruim van te voren en maken in overleg een goed plan om de persoon te vervangen en een een nieuwe plek te regelen. Zo is de overgang zonder impact. Het snel bespreekbaar maken van dit soort wijzigingen is onze cultuur.

Er is geen vast salarisbouwwerk. Het belangrijkste is dat mensen zich kunnen ontwikkelen en maximaal gemotiveerd zijn om te excelleren. Wij gaan in gesprek met jou om te zien hoe dit het beste in te vullen is. Een salarisbouwwerk behoort zeker tot de mogelijkheden.

Cultuur en samenwerking

We zitten in een zeer competitieve markt, waardoor verloop een realiteit is voor alle bedrijven. Wij willen het verloop kunnne managen voor de klant, zodat er geen gaten in de bezetting vallen. Ons verloop is minder dan bij de meeste bedrijven in deze sector. Dat komt omdat we continue in gesprek zijn met de mensen over hun tevredenheid en ambitie. En omdat we een open communicatiestructuur actief nastreven en hierop ook de mensen selecteren. EN: Onze prioriteit is het welzijn van ons team. Om te weten wat zij nodig hebben en wat hun motiveerd, moeten wij open en transparant zijn over wat wel en niet mogelijk is, om de verwachtingen van het team en de klant goed te kunnen beheren. Op deze manier zijn wij mogelijke problemen vaak voor. Dus we kennen weining verrassingen.

We hebben een vast proces, waarbij wij en de klant nadrukkelijk betrokken zijn. Bij twijfel aan een kandidaat zetten wij niet door, omdat we voor een lange termijn gaan.

Door een goede selectie, on-boarding en monitoring zorgen we dat dit goed geborgd is. De reden dat we in Portugal teams zijn gaan opzetten is naast het opleidingsniveau en focus op nieuwe (IT) markten juist de match met de cultuur. Portugezen zijn over het algemeen zeer loyaal met een uitstekende arbeidsethos. Onze mensen sturen we op een transparante cultuur waar snel iets gezegd wordt als dit helpt om het werk of de relatie te verbeteren.

Voornamelijk uit Portugal en soms uit Brazilie. Brazilianen vestigen zich soms in Portugal door het betere leefklimaat en de vele mogelijkheden om te werken aan een mooie carriere.

Natuurlijk is er verschil tussen mensen. Iedereen heeft weer andere skills waarin ze excelleren. De mensen die wij selecteren moeten wel het verschil kunnen maken voor jou als klant. Je kunt er dus op rekenen dat er geen matige kwaliteit mensen wordt aangeboden.

Erin Meyer (INSEAD) heeft een vergelijking gemaakt van culturen, ihkv samenwerking in internationale teams. Daaaruit blijkt dat de Portugese en Nederlandse cultuur goed bij elkaar past. Portugezen zijn nog meer gericht op relaties en minder direct in hun feedback.