Een development team in het buitenland

Deze locaties zijn interessant voor een development team

Samenvatting onderzoek

Aantrekkelijkheid locatie is belangrijk

Als je je gaat oriënteren op werken met mensen en teams in het buitenland dan denk je misschien vooral aan het opleidingsniveau, het aanbod aan programmeurs en de culturele overeenkomsten waarmee de samenwerking wordt getoetst. In de huidige markt waarbij er een blijvend te kort is aan goed personeel zien we echter nog een andere factor die erg belangrijk is. De locatie. Of eigenlijk, de hoogte van de kwaliteit van leven aldaar. Een sterk groeiende groep ontwikkelaars beweegt zich namelijk makkelijker over onze planeet. Ze kunnen overal werken met hun laptop waarmee communicatie en het werken zelf ontzettend eenvoudig is. Ze gaan dus steeds vaker naar de leuke plekken om te werken. We zagen dus ineens Lissabon een stuk interessanter worden dan bijvoorbeeld Kiev. Het blijft nu in de praktijk ook zo te zijn dat er een heel positief effect is ten aanzien van samenwerking. Het is namelijk heel leuk om te werken in het buitenland met je collega’s als dat een hele gave plek is 😉 Dit bevordert de uitwisseling en de team spirit.

Projects highlights

De beste locaties binnen een paar uur vliegen

We hebben gekeken naar de locaties die binnen een paar uur te bereiken zijn om ook teambuilding en onboarding goed te kunnen doen. De integratie tussen de teams is het belangrijkst.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen

Het opleidingsniveau en kwaliteit universiteiten is goed in Portugal, Spanje en Oekraïne. Culturele overeenkomsten zijn vooral in Portugal aanwezig. Spanje is wezenlijk anders en Oekraïne het lastigst. Ontwikkeling van tech in de regio is het interessantst in Lissabon. De kwaliteit van leven scoort het hoogst in Portugal.

Portugal - Lissabon

We hadden een verwachting dat Spanje het meest interessant zou zijn ivm de kwaliteit en Oekraïne daarna ivm de prijs/kwaliteit. Het bleek dat Lissabon grote voordelen heeft. De kosten zijn daar lager dan in Nederland maar zeker niet lager dan in Oekraïne. Initieel waren deze lage initiële kosten voor ons een groot voordeel. Echter het hogere verloop en extra investeringen die gedaan moeten worden om integratie op te vangen wegen daar niet tegenop. In de praktijk zien we dat er goed aanbod is maar dat we steeds slimmer moeten werken om de juiste mensen aan ons te binden.

Kwaliteit van leven index

Portugal
162.64
Oekraïne
100.59
Spanje
171.65

 

Portugal is in een korte tijd een serieuze speler geworden op gebied van Tech en de kwaliteit van leven is er sterk toegenomen. Op de world talent ranking scoren onze opties als volgt:

– Portugal: 17e plaats

– Oekraïne: 48e plaats

– Spanje:  31e plaats